marți, 23 octombrie 2012

Sadismul celor slabi II



" Ferocitatea mea era o legatura prea puternica: prea mult aveam nevoie de aceasta femeie pe care o supliciam ca sa nu devin la randul meu, desi schingiuior, sclavul sclavei mele. Un sordid fara stralucire, sordidul situatiilor iremediabil ruinate, ne rodea viata in comun."
("Luni de fiere" - Pascal Bruckner)

Nu percepeam alt mod de a ne trai vietile – devenise un obisnuit, un necesar care ne colora vietile, rodandu-le in acelasi timp de ce mai era frumos si curat in ele.
Ne raneam reciproc, ne uitam in aceeasi oglinda si, cautand schimbarea si dispretul de sine, il loveam pe celalalt, cu convingere, multumiti in turbarea noastra de rezultatele, daca nu se puteau spirituale, atunci fizice de pe partenerul nostru de suferinta.
Eram retrasi, tampiti de lumea exterioara, reusind numai afundarea in sinele celuilalt, cand noi, cautand de fapt descoperirea propriului eu si justificarea metamorfozei deficioase, incercam sa ne reparam mecanismele zdrobite prin nicio alta cale decat prin a le distruge pana la ultima ramasita pe cele existente in speranta plantarii unora noi. Dar nu eram, oare, constienti ca, ramasi fara niciun mecanism rational in functiune, nu am fi fost nici pe departe in stare de asemenea lucruri. Deveniseram, astfel, animale, ghidate numai de impulsuri si sentimente interpretate pe de-a-ndoaselea care nu gaseau nicio alta satisfactie decat a-si vedea propria suferinta materializata si in jumatatea lor, de care, in loc sa se ajute prin iubire la refacerea sinelui pierdut, se descotoroseau frenetic, considerand-o partea stricata din ei de care trebuie sa se elibereze. Nu intelegeam ca sentimentele unuia pentru celalalt erau facute ca sa ne ajute, ca aceasta daruire totala trebuia sa fie fara de durere, din dragoste pentru reintegrarea lumii in dragoste.

Pana unde avea sa ne duca asta ? Era prea multa nebunie, prea multa greutate in gandurile astea pentru a ne fi date noua, cei care, intr-o slabiciune de-a dreptul enervanta, abia reuseam sa ne ducem viata de pe o zi pe alta, traind-o la modul extrem sedentar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu