vineri, 29 noiembrie 2013

Triologie Caderii - Decontorsionare



Vizualizez.
Un contur. O picatura de om. Un graunte blond. Un punct rotund in mijlocul cerului albastru, de mare, decupat. Credeam ca am sa reusesc sa vad ceva magic – o stea sau o bucatica din univers daca am sa ma uit cu atentie prin acea gaurica de om. Dar nu stiam cum sa ma apropii.
Avea parul ud si scurt, lipit de cap. Banuiam ca este cald, asa cum sunt si copiii cu gust sarat dupa ce ii lasi la soare prea mult timp – toata acea lumina intra in pielea lor si le arde mirosurile. Asa si ea – mirosea ca o samanta de om prajita, si proaspat desfacuta, lasand sa iasa afara toata aroma aceea nebuna de aluna de pamant, si gustul de unt cald si latpos din interior. Intreaga ei fiinta, in loc sa se topeasca dupa acel incendiu de culori, devenise un pui de phoenix, inalt si subtire, si la fel de tare si de dur, de parca ar fi fost faurit din scoarte de copaci proaspat vopsite cu sange. Cu sange uscat din insasi miezul lor de fiinte moarte si crucificate in pamant pe vecie.
Era indepartata de mine prin prea multa moarte – o moarte cruda, mai sincera si mai profunda decat orice durere resimtita de sufletele fericite ramase inca in viata.

Vizualizez.
Un contur. O picatura de om. Un graunte blond. Un punct rotund in mijlocul cerului albastru, de mare, decupat. Credeam ca am sa reusesc sa vad ceva magic – o stea sau o bucatica din univers daca am sa ma uit cu atentie prin acea gaurica de om. Dar nu stiam cum sa ma apropii.
Avea parul ud si scurt, lipit de cap. Puteam simti deja sub degetele mele textura acelui scalp – moale si umed, si fierbinte, ca la puii de pasare proaspat iesiti din gaoace, cu pene sarmoase, alungite si ascutite ciufulite pe pantecul gros al animalului, respirand caldura prin toti porii, lasand la vedere bataile regulate ale fiintei dinauntru. O vedeam. Era mica, subtire, indoita intr-o incercare nefireasca de a se mai apropia cu gatul aplecat complet pe spate, de cerul de deasupra ei. Avea ochii larg deschisi si, prin pupilele stralucitoare, vedeam desprinzandu-se firicele de fum izvorand spre inalturi, atrase ca de un magnet. Intregul ei corp era suspendat de cer prin ochi – doua gauri conectate la univers – prin care intra si iesea substanta, umpland de senzatii fiinta mica ce se curba la capete cat putea de tare sa isi daruiasca trupul stelelor zarite acolo.
Era indepartata de mine prin prea multa viata – o viata pura, pulsand in ea mai stralucitor si mai adevarat decat orice sentiment uman izbucnit din sufletele noastre marunte.

...Vizualizez. Un contur. O picatura de om. Un graunte blond. Un punct rotund in mijlocul cerului albastru, de mare, decupat. Credeam ca am sa reusesc sa vad ceva magic – o stea sau o bucatica din univers daca am sa ma uit cu atentie prin acea gaurica de om. Dar nu era nimic de vraja – nimic de fabulos acolo – ci doar un fragment din imaginea unei fete. Un crestet – si un trup de copila. Atat – atat de mic si de fragil in bataia soarelui ce o intepa prin fiecare fibra a pielii ei incretite de senzatii, incat nu stiam de are sa supravietuiasca inca o clipa privirii scrutatoare a astrului in inima ei. Incordata de jena, si contorsionata la capete sa isi ascunda chipul in lamele vantului, mai subtire decat ele, fata icnea un sunet continuu, ascutit de surpriza – dar el era nu de moarte, nici de fascinatie in fata unui miracol nevazut – ci de durere, de teama – absolut umana, absolut fireasca – si nu doream decat sa ma apropii de ea si sa o acopar de toata acea lumina in causul intunecat al trupului meu protector. Imi doream atat de mult sa o iau si sa o imbratisez in mine, sa o lipsesc de toate cojile dure ale aripilor ei rupte, si sa o iubesc in bratele mele, coborand-o si ridicand-o in hauri dureroase din mine pentru o vesnicie nepatata de negru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu